24 Haziran 2016 Cuma

13.-14. Hafta - Pambık Kız Mı, Erkek Mi?

Yok benim pambığım terbiyelidir, yapmaz böyle şeyler :)
Bebek haberini aldıktan sonra, en merak ettiğimiz şey, bebeğin cinsiyeti oluyor. Her ne kadar kız olsun, erkek olsun farketmez, yeter ki sağlıklı olsun desem de, gerek ufak tefek alışverişler yapabilmek için, gerekse, isim düşünebilmek için merak ediyordum. Eskiden insanlar 9 ay boyunca cinsiyeti öğrenmeden bebeklerini kucaklarına alıyorlarmış. Şimdiler de ise, ortalama 16 haftalıkken, bebeğin duruşu da müsaitse, cinsiyet belli olabiliyor. Daha önceki haftalarda fark edince, söyleyip söylememek  doktorun insiyatifinde. Bazı doktorlar, özellikle kız çocuğu olduğunda, erken haftalarda, aileye söylememeyi tercih ediyorlarmış. Çünkü, maalesef ki zihniyeti bozuk insanlar, bebeği aldırmaya çalışıyorlarmış.

Aslında cinsiyet en başından beri belli. Bebeğin gelişimine bağlı olarak biz bu haftalarda görebiliyoruz. Babadan aldığımız kromozom, bebeğimizin cinsiyetini belirliyor. Yani, çoğu bilgisiz kesimin, kız bebek doğurdu diye anneye yüklenmesi kadar saçma bir şey yok. Bu konular geçtiğinde, hep aklıma şu karikatür gelir, gülerim :)


Halk arasında  cinsiyet tahmini ile ilgili birçok inanış var. Hadi bakalım benim bebişin cinsiyeti ne oluyormuş?




  • İpliğe geçirilmiş bir iğneyi, yatar vaziyetteyken göbeğinizin üstüne yaklaştırıyorsunuz. Sonra 1-2 cm üzerindeyken sabit tutuyorsunuz. Eğer ileri geri gidiyorsa erkek, yuvarlak daireler çiziyorsa kız. Aman dikkat iğne batmasın :) Ben bu yöntemin mantığını anlayamadım ama yaptım, yuvarlak daireler çizdi, demek ki : KIZ,
  • Ye ekşiyi doğur Ayşe'yi, ye tatlıyı doğur Hakkı'yı. Ben normalde tatlıcıyımdır, çikolatasız günüm geçmez ama hamilelik başladığından bu yana hiç çikolata yemediğim için kendime şaşıyorum. Jilet gibi kesildi isteğim, canım hiç mi çekmez? Ekşiyi de istemedi canım. Hiç bir zaman erik, turşu vb. aşermedim. Ama bir dönem inanılmaz acı çekti canım. Bu durumda ye acıyı, doğur hacıyı mı, bacıyı mı oluyor :) Acı, ekşiye daha yakın olduğuna göre buna da diyelim ki : KIZ,
  • Gebeliğin ilk haftalarında bulantı varsa kız, yoksa erkek. Benim hiç bulantım olmadı, o zaman: ERKEK,
  • Bebeğin kalp atım hızı 140'ın altındaysa erkek, üstündeyse kız. Doktorumuz ilk kap atışını dinlediğimizde 160 civarında demişti : KIZ,
  • Ayaklar üşüyorsa erkek, eller kuruyorsa kız. Benim ellerde de kuruma oldu ama her zaman üşüyen ayaklarım, daha da fazla üşüdü sanki : ERKEK,
  • İdrar koyu renkte ise kız, açık renkte ise erkek. Hay Allah'ım, dönüp arkama mı bakacaktım :) Biraz koyu renkti sanki : KIZ,
  • Kiloyu sadece göbeğe alıyorsanız erkek, beliniz kalınlaşıp, kalça büyüyorsa kız. Benim orta göbek hafif çıktı, başka bir hareketlilik yok : ERKEK,
  • Eğer yüzünüzde sivilceler çıktı ve cildiniz kötüleştiyse, yani çirkinleştiyseniz kız (kız annenin güzelliğini alırmış, erkek güzellik verirmiş), herkes güzelleştiğinizi söylüyorsa erkek : ERKEK,
  • İştahınız açıldıysa erkek, kesildiyse kız. Benim iştah kesildi :KIZ,
  • Çin Takvimine göre, annenin yaşı ile hamile kalındığı ay baz alınarak bir tahmin yapılıyor, burada bir örneği mevcut. Buna göre yaş 29, hamile kalınan ay Mart dolayısıyla :KIZ
  • Bir de Rus Takvimi var. Bu takvime göre de sizin doğum tarihiniz, eşinizin doğum tarihi ve son adet tarihi baz alınıyor. O da burada . Buna göre benim pambık : ERKEK
  • Annenin içine doğan ne ise, rüyasında hangi cinsiyeti görürse o olurmuş derler. Kız veya erkek olsun diye içimde hiç istek olmadı benim. Ama hamile kaldığım ay, rüyamda beyaz tenli, renkli gözlü bir oğlum olduğunu görmüştüm. Ondan sonra da hep erkek olduğu içime doğdu: ERKEK
Bu duruma göre 12 tahmin yönteminden 6'sı erkek, 6'sı kız oldu. Ne olacak bakalım şimdi?


Doktorumuz önceki kontrolümüzde, kemik yapısına göre erkeğe benzetiyorum demişti. Ama her ihtimale karşı bir sonraki kontrolü bekleyelim demeyi de ihmal etmemişti.



14 Haziran 2016 günü kontrolümüz vardı. İkili testin sonuçlarında down sendromu riskinin düşük çıkmasıyla mutlu mutlu kontrolümüze gittik. Geçen kontrolde sarelleli ekmek yediğim için pambık zıplayan bebek olmuştu :) Bu sefer de güzelce kahvaltımı yaptım, evdeki Manisa'dan aldığımız mesir macunu aklıma geldi. Ucundan onu da yedim, üzerine bol su içtim. Üzerinden yarım saat geçmişti ki biz ultrasondaydık. Bizim kuzucuk bir oyunlar, bir zıplamalar, sağdan, soldan, önden, arkadan poz vermeler :) Doktorumuza her açıdan poz verdik, o da bol bol ölçüm yaptı. Herşeyin yolunda olduğunu söyledi. Ve 14+2 de cinsiyetimiz kesinleşmiş oldu:



                                             ERKEK


Allah nasip ederse, bir oğlumuz olacak. Şimdilik 8 cm lik birşey, büyüyecek büyüyecek kocaman bebek olacak :)

13. ve 14. Haftada Ben

Artık iş yerindekilere açıklama vakti geldi. Bölümümüzde eşleri bebek bekleyen iki arkadaşım daha var. Onlarla birlikte 2 erkek, 1 kız bebek geliyor. Gerek müdürümün gerek iş arkadaşlarımın bu kadar sevineceklerini tahmin etmezdim. İnşallah doğum iznine ayrılırken de, sonrasında da bu tutum aynen devam eder.
Bu hafta, vücudumun daha hafiflediğini hissediyorum, yorgunluk azaldı, uykularım daha düzene girdi. Ama sıcaklar başladı, 40-45 derece civarında seyrediyor. Klimasız yatamıyorum, sıcaktan etkilenmemek için zorunlu haller dışında dışarı çıkmıyorum.
Göbeğim 2 hafta içinde hızlı bir çıkıntı yaptı, balkon oluştu :) Bu hafta tartıda Başlangıç Kilom+ 1,5 kilo olarak görünüyorum. Doktorum iyi gidiyorsun dedi.

13. ve 14. Haftada Pambık

Pambık hızla büyüyor, bu haftalarda büyüme atakları oluyormuş, boyu hızlıca artacak, kilosu gramlar ile ifade edilebilecekmiş. Artık koca kafa hali düzeldi, vücut ve baş büyüklükleri daha orantılı hale geldi. Parmakları da dahil olmak üzere hepsi belli oluyor. Hatta ultrasonda iki eliyle el salladı sanki bize. Çok akıllı çocuk olacak maşallah :)

Bu Haftanın Sözü

Erkek annesi mi olacağım ben şimdi? Ahahaha benden de ne kaynana olur :))


Bu haftalarda başka tahlil, test yokmuş. Doktorum artık kontrollerimizin aralığını 1 aya uzatabileceğimizi söyledi. Bir sonraki kontrol Ramazan Bayramı sonrası olacak. Bakalım 1 ayda bizim pambık ne kadar büyüyecek?



16 yorum:

  1. Hanımım ne güzel heyecanlar... :) Allah sağlık versin :) Çok güzel olacak bu oğluş :) (Biz oğluş deriz, erkek bebeklerimize)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de oğluşum diye seviyordum Blanacığım :)
      Daha oğluş ufak diye cevap veriyorsa da ben farkedemiyorum ama geçinip gidiyoruz :)
      Amin.İnşallah canım, başladığı gibi tüm süreç sıkıntısız geçer umarım, hatta pıt diye de bir avazda çıksın :)
      Allah size de, isteyen herkese de tam istediğiniz zamanda, hayırlısıyla sağlıklı bir bebiş nasip etsin kırmızı rujum.

      Sil
  2. Ayyyy canımmmmm , sağlıkla gelsin pambık 😘❤️❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aminn Tigris Hanım. Çok çok teşekkür ederim. Sağlıkla vakitlice hop diye gelsin inşallah :)

      Sil
  3. Ne güzeeel haber. Allah sağlıklı uzun bir ömür nasip etsin inşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazcığım, Amin çok teşekkür ederim.
      Çok sağol güzel dileklerin için canım benim.

      Sil
  4. Yaaa çok sevindim senin adına :) Bebeğe ve sana sağlık diliyorum. Tebrikler kocaman kocaman!!! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilekciğim,
      Çok teşekkür ederim. Amin inşallah. Hooop iyi dileklerini aldık teyzesi, yakaladık havada ;)Paylaştık pambıkla :)

      Sil
  5. ah ah ahhhhh benim hanımefendiciğim en hanımefendi kayınvalide mi olacakmış ...
    Rabbim sağlıkla hayırlısıyla dünyaya gelmesini ve yine hayırlısıyla güzel günler yaşamasını nasip etsin inşallah ...
    Tüm sevenleri ona aşkla bağlanacaklar Allah ın izniyle orası kesin ...
    Allah kolaylık versin canım çok zor o sıcaklarla boğuşmak ...
    Sevgiyle kal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Didem hanım güldürdünüz beni :)
      Bilemedim şimdi nasıl kayınvalide olurum :) Ama eşimin annesi şeker gibi kadındır. Onun gibi olabilirim inşallah. Daha doğmamış çocuğa kaynanalık düşünüyorum bende :)

      Çok teşekkür ederim, ne güzel şeyler yazmışsınız. ALlah kolaylığını veriyor her şeyin. Umarım böyle de devam eder.
      Kocaman sevgiler bizden size ;)

      Sil
  6. Bu bebis biraz hepimizin bebegi olacak gibi. Her yöntemi bilmiyorum ama benim iki oglumda mide bulantilarim çokken kizimda cok az oldu bir de 3 hamileligimde de çok his olmustum çirkinlesme filan olmadi. Saglikli olsun da önemli olan o.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu çok sevindim ;)
      Aslında bulantı olunca kız derler, sizde tam tersi olmuş. Yöntemler çok çeşitli ama %100 doğru değil işte. Allah sağlık versin kız erkek farketmez elbette ama insan o haftaya gelince illa ki merak ediyor. Ufak tefek alışverişler yapayım, isim düşüneyim istiyor. Gerçi eskiden insanlar doğana kadar cinsiyet bilmiyorlarmış da ne oluyormuş. Biz aceleciyiz :)

      Sil
  7. Sizi fazla tanımıyorum ama tanıdığım ve hislerim kadarıyla adam gibi adam yetiştireceksiniz eşinizle birlikte. Tebrik ediyorum, sevgiler.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Nesli Hanım, ne güzel sözler bunlar çok mutlu ettiniz beni. Ailesine, vatanına, milletine hayırlı bir insan olsun da inşallah tüm evlatlarımız varsın adam gibi adam, varsın kadın gibi kadın olsun.
      Çok teşekkür ederim tekrardan, kocaman sevgiler benden olsun.

      Sil
  8. sağlıkla doğsun inşallah bloğunuzu takibe aldım bende bekliyorum sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin çok teşekkür ederim Ümrancığım. Her zaman takipteyim :) Teşekkür ederim.
      Sevgiler.

      Sil