2 Eylül 2016 Cuma

23.-24.-25. Haftalar - Şeker Yüklemeli Mi, Yüklememeli Mi?


Küçüklüğümden bu yana tatlıyla aram hep iyi olmuştur. Kekler, poğaçalar, çikolatalar, pudingler... Hem yapar hem yerim. Bununla birlikte makarna, pirinç, meyve, vb.nin de şekeri yükselten gıdalar olduğunu son yıllarda öğrendim desem yalan olmaz. Hamileliğin başından beri, tatlı özellikle çikolata yeme isteğim bıçak gibi kesildi. Hala da şaşıyorum bu duruma. Normalde bir günde yediğim çikolatayı, geçtiğimiz 6 ay boyunca yememişimdir.

Bununla birlikte şeker testi öncesi beni bir tedirginlik aldı, ya şekerim yüksek çıkarsa? Tatlı yiyen her insanın elbette şekeri yüksek çıkacak diye birşey yok. Ama ben de yemeğimden, meyvemden hiç bir zaman kısmadım. Hamileliğimin başından bu yana da şeker testi yaptırmadım, acaba sonuçlar ne çıkacaktı?

Bu endişe ile testten iki gün önce yediklerime dikkat edeyim dedim. Özellikle üzümün şekeri çok yükselttiği söylendiği ve benim de son 1 ayda kilolarca üzüm yediğime bakılırsa, ilk önce feragat etmem gereken üzüm oldu :) Buzdolabında 2 gün boyunca birbirimize bakıp duygusal anlar yaşadık.

22 Ağustos 2016 günü, 25. haftamda şeker testi için hastaneye gittik. Doktorum bir önceki randevuda aç karnına gelmem gerektiğini söylemişti. Gittiğimizde şu ana kadar herhangi bir riskim bulunmaması, kilo artışımın normal ve düzenli olması nedeniyle, glikoz yüklemesi yapmayacağını söyledi. Aç karnına kan vereceğim, ardından tost- meyve suyu yiyeceğim, 1 saat sonra tekrar kan vereceğim ve bitmiş olacak. Doktorum kan isteklerimi laboratuvara yolladı. O şekerli suyu içmeyeceğime çok sevindim ama sevincim biraz kısa sürdü.

Kan vermeden önce ultrasonda pambığı görelim dedik. Aç karnına olunca, kuzucuk daha uyanamamış olacak ki, pek hareketli değildi. Eee, saat 8'de kahvaltı yapmaya alışkın biri olarak, saat olmuş 10, benim bile halim yok o ne yapsın. Ama kocaman olmuş. 25. hafta itibariyle 680 gramlık bir tontiğim var benim. Boyu da 30 cm civarında. Kilosu olması gereken gibiymiş. Ancak doktorum, bebeğin içinde bulunduğu amniyo sıvısını fazla buldu. Sıvının fazla olması, gebelik şekeri belirtisi olabiliyormuş. Bu durumda kan isteğimi değiştirip, 75 gramlık glikoz yüklemesine çevirdi.

Şeker yükleme konusu Canan Karatay'ın açıklamalarıyla kafamızı karıştırdığı doğru. Yapılmasa, açlık-tokluk kan şekeri ile ölçülse daha çok sevinirdim elbette. Ama gebelik takip doktorum Canan Karatay değil. O nedenle beni başından beri takip eden doktoruma güvenip, şeker yüklemesini kabul ettim.



75 gramlık şeker yüklemesi için, 3 kere kan vermem gerekiyordu. İlk kanı aç karnına saat 10.00'da verdim. Hemşire bir karton bardağa toz glikoz koydu, üzerine bildiğiniz su sebilinden su ekledi, karıştırdı. Benim duyduğum, artık kutu kola şeklinde elma aromalı, adeta gazı alınmış meyveli soda gibi bir içecek verdikleriydi. Maalesef ki benim hastanem henüz o sisteme geçmemiş! Bildiğiniz aşırı şekerli, ama normal şeker tadından biraz daha farklı ( şeker hastalarının kullandığı tatlandırıcı tabletlere benziyordu) boğazımı yakan bir içecekti. Kusacak kadar olmadım ama, şerbeti seven biri olarak içmekte bayağı zorlandım. Şeker yüklemesi yapıldıktan sonra birşeyler içmek-yemek, hatta uyumak yasak. Kan verdiğim yerden çıktık, temiz hava olan bir yere eşimle gittik.

İlk 1 saat zorlayacaktır demişti hemşire hanım. Gerçekten de o kadar şekeri aç karnına alınca önce gözlerim bulanmaya başladı, sonra başım dönmeye. Bir süre sonra da şiddetli bir uyku bastı. Yanımda eşim olmasa uyuyabilirdim! 1 saati doldurunca ikinci kanı vermek üzere gittik. Aynı hemşire diğer koldan kan aldı, ilkinde damara girişini hiç hissetmezken, ikincisinde felaket canım yandı. Meğer şeker, acı eşiğini düşürürmüş! İkinci kanı saat 11.00'da verdik, saat 12.00'ye kadar tekrar bekledik. 2. saat birinciye nazaran daha kolay geçti. Son kanı verirken de, damarım daha az acıdı.

Gebe diyabetinde çıkması gereken sonuç aralıkları şöyleymiş:

Açlık kan şekeri: 60-90 mg/dl arası
Tokluk 1. saat:     140 mg/dl altında
Tokluk 2. saat:     120 mg/dl altında olması gerekirmiş.

Benim sonuçlarım şöyle çıktı:
Açlık kan şekeri: 76 mg/dl 
Tokluk 1. saat:     101 mg/dl 
Tokluk 2. saat:     97 mg/dl 


Çok şükür ki, değerlerim gayet iyiymiş. Bir testi daha sorunsuz atlatmış olduk pambığımla. Ama şeker yüklemesini ben hiç se-ve-me-dim.

23.-24.-25. Haftalarda Ben

İkinci trimesterın son haftasında, hd kalitesinde gördüğüm rüyalar bir hayli arttı. Adeta rüya görmekten uyuyamaz oldum. Hamileyi yoklarlarmış derler :) Bir gece "Açlık Oyunları" gibi bir ormanda hayatta kalma mücadelesi veriyorum, bir başka gece uçurumdan aşağı yuvarlanıyorum. Uyandığımda da korkudan saatlerce uyuyamıyorum. Dua ede ede bir hal oldum. İlk haftalardaki gibi gaz sıkıntılarım patlak vermeye başladı, karnımda sürekli bir sıkışma (çakmakla yaklaşmayın).

23.-24.-25. Haftalarda Pambık

Pambık büyümeye devam ediyor. Büyüdükçe hareketleri daha da farkediliyor. Sese, konuşmaya hareketleriyle cevap veriyor. En son ise çok şaşırdığım birşey oldu. Koltukta otururken, sessiz bir şekilde sadece oğluşu düşündüm, içimden güzel şeyler geçirdim, acaba beni hissediyor mu dedim. Pıt, pıt.. İlk başta tesadüf olabilir diye düşündüm ancak, o günden beri hergün aynı tepkiyi alınca, bebeklerin, anne karnında, annenin hislerini anlayabileceğini farkettim. Gerçekten de onlara seslenmeyi bırakın, düşündüklerinizi bile hissedip tepki verebiliyorlar.

Bu Haftanın Sözü

İkinci 3 ayın sonunda, göbeğim hızlı bir atağa geçti, birden futbol topu kıvamına geldi. Pantolonları çoktan geçtim, artık eteklerin beli olmuyor, bluzlerin önü kapanmıyor. Söyle bana doktor, o güzel elbiselerimi, slim fit gömleklerimi tekrar giyebilecek miyim?




6 yorum:

  1. Hanımım, bu şeker yüklemesi konusunda hep susuyorum ben aslında. Canan Karatay'ı sevmiyorum. Onun söylediği bazı şeyler için dr olmaya gerek yok, anneannem de doğal, ev yapımı tereyağını ilaç diye bize yedirirdi. Ancak paketli yağa hiç güvenmedi.
    Şeker yüklemesinde verilen şeker miktarı klasik 75 gr, 15 tane küp şeker demektir ki, günde 7-8 bardak çay içip 2şer şeker attığımızda da aldığımız şekerden fazla değil... Yani yukarıdaki resimdeki açıklama asılsız ve insanları korkutmaya yönelik. Bir hekim bunu yapmamalı... Gebelik şekeri, Allah korusun, anneyi dahi hayati tehlikeye sokan bir durum ve bu o kadar da korkunç bir test değil. Bunu, bu işleri az çok bilen biri olarak söylüyorum.
    Dediğin gibi, kendi doktoruna güvenmek önemli, sen de doğrusunu yapmışsın. Doktorlar durup dururken test istemiyorlar.
    Oğluş kocaman olmuş :) Benden bahsediyorsun dimi?? :)
    Gidecek o kilolar Hanımım, emin ol :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kırmızı Rujum, katılıyorum sana. Doğaldan ne kadar uzaklaşırsak, o kadar zarar veriyoruz vücudumuza. Anneannelerimizin, dedelerimizin beslenme şeklini örnek veriyor, yapabiliyorsak (ki ne kadar dikkat etsem de illa birşeyleri marketten kapalı paketlerde alıyoruz) ne mutlu.
      Şeker yüklemesi gerçekten de çok önemli, mesela eğer yaptırmasaydım, o amniyo sıvısının yüksekliğinin gebelik şekerinden olup olmadığını anlayamayacaktık. Yeni uygulamalarda tadı daha iyiymiş bu içilen glikozun, benimki maalesef ki eski yöntemdi, o da benim şansıma. Hoşlanarak yaptığımı söyleyemem ama 2 saat sabredilemeyecek de birşey değil. SOnrasında gün boyu bol su içip, attım vücudumdan şekeri :)
      Bahsetmem mi Blana, sıradaki tekmeyi sana armağan etti :)
      Gelsin bebiş, gitsin kilolar ;)
      Çok öpüyorum canım benim.

      Sil
  2. Ne güzel heyecanlar. Öte yandan sanırım şu an birçok annenin kafası karışık bu konuyla ilgili. Benim hamileliğimde 13 yıl evvel, böyle tartışmalar yoktu ve herkes rutin yaptırıyordu. Ben de yaptırdım be çok yüksek çıktı. Gebeliğin son 3 ayında diyet yaptım bu yüzden. Neticede çok şükür bebeğim de ben de çok sağlıklı atlattık süreci. Şimdi oğlum 13 yaşında Allah sağlık versin. Hepimizin kuzularına.

    Size de miniğinize sağlıkla kavuşmanızı dilerim. Sevgiler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yaptırmış olmaktan dolayı pişman olmadım açıkcası. DOktoruma güvendim, gerekli gördü, yaptırmasaydım aklımda acabalar kalacaktı. Çok şükür sonuç sorunsuz çıktı. Ne mutlu sizin de hem evladınızın hem de sizin iyi olmanız.Allah hepimizin evlatlarını korusun.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  3. sırf şeker yüklemesi yapılmaması için aylarca açlık tokluk şekerime ev tipi şeker ölçer ile baktım, not ettim.
    Sonuç ne oldu biliyor musun? sırf aralarında 3-5 tane yüksek değer var diye (kiiii öncesinde yediğim bol tatlılardan sebeplerdi) ısrarla şeker yüklemesi yaptırmaya zorlandım. bir şey olursa Vicdani duygularımla başbaşa kalacakmışım...
    resmen iş ticarete dönmüş durumda, sağlık sektörü mü yoksa sağlık ticarethanesi mi belli değil...
    Çok pişmanım çok..
    Neyse :) Rabbim hayırlı doğumlar nasip etsin.
    Cesaret veren pozitif DOğum hikayesi okumak istersen bloguma beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef o kadar iyi anlıyorum ki sizi. İnsan doktoruna güvenmek istiyor, ama doktor bu iyi niyetinizi ve güveninizi kullanıyorsa çok zor durumda kalınıyor. Hele hele haftanız ilerlediyse. Özel hastanede kontrollerimin olması dolayısıyla, ara ara bende şüpheye düşüyorum. Mesela geçen kontrolumde, detaylı usg de herhangi bir sorun görünmemesine rağmen doktorum çocuk kardiyoloğuna yönlendirdi. İnsan vicdan yapıyor ya doğruysa diye. SOnuç hiçbir şey çıkmadı Allah'a şükür, hayli yüksek bir tetkik faturası ödedik. İnsan her ne kadar bebeği için maddi harcamalarını düşünmese de, şüpheye düşüyor. Yarın öbür gün doğuma girdiğimde, sırf daha fazla fatura olsun diye sezaryene yönlendirilir miyim diye.
      Rabbim hepimize hayırlı doğumlar nasip etsin.
      Sizlerin de evlatlarını korusun, bağışlasın.
      DOğum hikayeniz için de hemen geliyorum.
      Sevgiler.

      Sil