9 Ağustos 2016 Salı

Hamilelikte Okuduğum Kitaplar : Anne Adayları ve Hamileler İçin Karatay Diyeti



Anne Adayları ve Hamileler İçin Karatay Diyeti

Hamilelik sırasında herkes gibi ben de bol bol araştırmaya ve okumaya çalışıyorum. Elbetteki birçok şeyi tecrübe ile öğreneceğim ancak, öncesinde alt yapıyı oluşturmakta fayda var. Anne Adayları ve Hamileler İçin Karatay Diyeti kitabını, Kitap Yurdu kampanyasından 9 TL'ye almıştım. 151 sayfalık bu kitap, şimdi ise 14 TL civarında satılıyor. Canan Karatay, bazı kişilerin görüşlerini desteklediği, bazılarının ise şiddetle karşı çıktığı bir profesör. Ben ise Canan Hoca'nın kaynaklarıyla söylediği birçok şeyi mantıklı bulanlardanım. Tam anlamıyla uygulayabilmeyi ise henüz başardığım söylenemez :)

Anne Adayları ve Hamileler İçin Karatay Diyeti

Prof. Dr. Canan Karatay'ın Anne Adayları ve Hamileler İçin Karatay Diyeti kitabını, bebek planladığımız dönem satın almıştım. Zaten, Canan Hoca bu kitabında, hamilelik öncesi, hamilelik sırasında ve lohusalık döneminde beslenme alışkanlıklarımızın ne kadar önemli olduğunu, hangi besinlerin olmazsa olmaz, hangilerinin ise uzak durulması gerekenler olduğunu açıklamış. Ayrıca, sadece annelerin değil, baba adaylarının da yaşam ve beslenme tarzının, zararlı alışkanlıklarının, bebeğin genlerinde ne kadar önem arz ettiğinden de bahsetmiş.

Aslında kitabın adı Karatay Diyeti olmasına rağmen, Canan Karatay bu kitapta bir diyet listesi vermiyor. Sağlıklı beslenmenin, hayatımızın tüm dönemlerinde uygulamamız gereken bir yaşam biçimi olmasından bahsediyor. Bununla birlikte, hamilelik döneminde vücudun oluşan ek ihtiyaçlarına da dikkat çekiyor.

"Hamilelik bir hastalık değil, dünyanın en doğal, en güzel, en umutlu süreci. Fazla kilo almamak, kandaki şeker/insülin değerlerini yükseltmemek, bunun için de düşük glisemik indeksli yiyeceklerle beslenmek gerekiyor."

Kitabın oldukça dikkatimi çeken konu başlıklarından bazıları ise şöyle:


  • Hamilelikten En Az 6 Ay Önce Yaşam Biçiminizi Değiştirin!
  • Sağlıklı Bir Bebek İçin 'Sağlıklı' Hamile Kalın!
  • Gebelik Şekerini Önlemek Kendi Elinizde Bunu Unutmayın!
  • Bu Yiyecekleri Mutfağınızdan Uzaklaştırın!
  • Zeytin yağından Mahrum Kalmayın!
  • Anne Baba Adaylarına Altın Öğütler
  • Hamilelere Altın Öğütler
  • Lohusalara Altın Öğütler



Anne Adayları ve Hamileler İçin Karatay Diyeti

Canan Karatay bu kitabında, oldukça tartışılan şeker yüklemesine neden karşı çıktığını, anne ve bebekte şeker yüklemesinin oluşturacağı sorunların neler olduğunu ve şeker yüklemesi yerine alternatif olarak gebelik şekerinin varlığının nasıl ölçülebileceğini, kaynaklarıyla belirtmiş. Şekerden, undan, hazır paketlenmiş tüm gıdalardan tamamen uzak duran bir kişi değilim maalesef ki. Ama bu kitapla birlikte, hamileliğimde hazır gıdalara, şekere vb. karşı oldukça hassaslaştım ve tüketimini minimuma indirmeye çalıştım. Yumurtanın, D vitaminin, mevsiminde yenen sebze ve meyvenin önemini bir kez daha kavradığımı düşünüyorum. Özellikle kitabı okuduktan sonra, her gün en az 1 yumurta yemeye şartlandırdım kendimi. Şeker yüklemesinde ise, Canan Karatay'ın açıklamalarını benimsiyorum. Eğer doktorum seçimi bana bırakırsa, yaptırmamayı tercih edeceğim. Bununla birlikte hamileliğimin ilk ayından itibaren, kilomu, risklerimi, kan değerlerimi bildiği için, doktorumun ihtiyaç görmesi halinde şeker yüklemesini yaptırmam da kaçınılmaz olacak. Sanırım bekleyip göreceğiz.

Ben bu kitaptan oldukça şey öğrendim. Yalnızca hamilelik döneminde değil, sonrasında da doğru bildiğim yanlışları düzeltmem konusunda yardımlarını göreceğimi düşünüyorum. Ama önemli olan ve belkide en zor olan kitabı okuduktan sonra uygulayabilmek, eski alışkanlıklardan vazgeçebilmek :)


24 yorum:

  1. Ahhh şekercim hamileliğini görmeyi öyle çok isterdim ki, ve tabiki anneliğini de ne hanımefendi bir anne olursun sennnn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tigris Hanım, ne kadar naif ve güzel sözler bunlar. Çok teşekkür ederim. Belki bu haftadan sonra 1-2 fotoğraf eklerim hamileliğimle ilgili. İnşallah Allah utandırmasın, vatana millete ailesine hayırlı bir evlat yetiştiririz.

      Sil
  2. Harika bir blogunuz var. Tüm anne adayları ve anneler takip etmeli :) Bu yazınızı paylaşıyorum ki herkes faydalansın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz Neşeli Süs Evim,
      Ne güzel bir yorum olmuş bu çok teşekkür ederim.
      İlginizi çekerse İstanbul Hanımefendisi bloğuma da beklerim.
      http://istanbul-hanimefendisi.blogspot.com.tr/
      Kocaman Sevgiler.

      Sil
  3. Merhaba,

    Yazılarınız değerli bilgiler içeriyor. Harika bir blog. Tebrik ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Hoşgeldiniz Gazeteci N. G.
      Kendim için bir günlük oluşturmak istemiştim, sizlerden de beğenen oluyorsa ne mutlu.

      Sil
  4. Merhabalar; blogunuzu takibe aldım.Sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz,
      Çok teşekkür ederim. Her zaman bekleriz oğluşla.
      Sevgiler ;)

      Sil
  5. iyi okuuuuuu yeğenimize iyi bakman lazııım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep, hahaa :) Okuya okuya alim çıkacağım da bakalım bizim bebiş kitaplarda yazan bebeklerden olacak mı :)

      Sil
  6. Hayırlı olsun... Anne adayı olmak zor... Ben de hamileliğimde çok kitap okumuştum... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anne adayı olmak da zor, anne olmak daha da zor. Çok teşekkür ederim. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Şimdiden okuyalım ki kitapları, belki daha sonra ilk günler okuma fırsatım olmaz :)
      Sevgiler.

      Sil
  7. son yazıma koydum ki bu blokunuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep, gördüm, her zamanki gibi süpersin. Çok teşekkür ederim ;)
      Pambık da ellerinden öpüyor ;)

      Sil
  8. Aman da aman bir minnoş olacakmış buralarda :D Maşallah...Deep blogundan tanıdım sizi Minnoşun annesi ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısmetse olacak ablası :) Çok teşekkür ederim.
      Hoşgeldiniz, sefa getirdiniz, her zaman beklerim.
      Sevgiler ;)

      Sil
  9. Güle güle büyütün. Karatay diyetinden fayda gören hayli tanıdık oldu. Hamile değillerdi gerçi; ama kilo şikayetleri hayli azaldı :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Acemi Demirci, inşallah kucağımıza aldığımız günleri görmek de nasip olur. Karatay aslında söylediklerinde çok doğru ama bize uygulamak zor geliyor, organik sebze-meyve, çiftlikten süt-yoğurt alma, şekerden, undan vb uzak kalma. Her ne kadar ben de tam anlamıyla uygulayamasam da, uygulayabildiklerimin faydasını görüyorum açıkcası.
      Sevgiler.

      Sil
  10. Ayy çok güzel bir şey annelik ve kutsal çok şanslisiniz :) Allah inşallah hayırlı bir evlat nasip eder. Allah size babasina uzun ömürler versin sevginiz hiç eksik olmasın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım, çok teşekkür ederim.Allah her isteyene, en uygun zamanda bu güzelliği nasip etsin inşallah. Amin, güzel dileklerin için çok teşekkür ederim.
      Sevgiler.

      Sil
  11. Okumak lazim elbette ama kuzucuk dunyaya gelince icgudusel olarak hazir oluyor biliyorsun herseyi sanki... Bazen kitaolarda yazan seyleri hatirlatinca guluyorsun. Beslenme onemli elbet. Ben de yumurtayi illaki yerdim hergun.Bir de ceviz ve bal. Her turlu meyveden de nasibini almisti Zeynebim...
    Seker yukleme testini de tetanoz asisini da yaptirmadim ben mesela. Cok sukur bir sey de cikmadi. Tetanoz asisinda hatta hemsire saglikocagindaki, cok fena bisi soleyip korkutup yaptirmaya calismisti ama benim asi korkum daha agir basmisti yaptirmadim:d biraz da cesaretim kendi doktorumdandi. Ben de yaptirmadim demisti.bana birakmisti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru söylüyorsunuz. Bana da tecrübeli arkadaşlarım aynen öyle söylüyor. Hamileliğinde bol bol kitap oku. Ama bebek doğduğu anda hepsini unut ve bebeğe göre davran. İhtiyacın oldukça okuduğun kitaplardaki bilgileri gün yüzüne çıkartırsın diyorlar.
      Yumurtanın çok faydasını gördüm, hamilelikten önce de hep yerdim. Gribe, hastalıklara yakalanmamı önleyen en önemli sebeplerden bence. Yanında ceviz, badem, balık, keçiboynuzu pekmezi, bol meyve, süt, peynir, yoğurt. Allah'a şükür seçen biri olmadım hiç, hamileliğimde de bu değişmedi. Gerçi yedikçe de kilo aldım ama :)
      Tetanoz aşısı Kıbrıs'ta yapılmıyor, doktorum hiç istemedi benden. Bana da saçma geliyor açıkçası, sezaryen olduğunda makas bıçaktan pas bulaşır diye tetanoz yapılması, bilmiyorum. Şeker yükleme testini de doktorum eğer mecbur kalırsak yaparız dedi. Önce kan testi ile açlık-tokluk bakacakmış. Eğer fikir değiştirmezse. Haftaya göreceğim ne olacak. Bence en iyisini yapmışsınız. Zaten gebeliğinizde bir risk olsaydı, doktor mecbur ederdi sizi.
      Kocaman sevgiler.

      Sil
  12. Beslenmeye hepimizin dikkat etmesi gerekiyor. İnsanın maddesi yediklerinden oluşuyor fakat helal, haram yedikleri de maneviyatını etkiliyor. Son zamanlarda buna daha çok dikkat etmeye çalışıyorum. Markette her gördüğüm şeye saldırmıyorum artık. Bazen ne kadar safmışız diyorum eşime de. Sanki herkes helale harama çok dikkat ediyormuş gibi ne bulursak yiyorduk. Artık hiç kimseye güvenemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. Katılıyorum. Her zaman yapamıyorumdur elbette, yalan söylemiş olmayayım. Ama göz göre göre helal olmadığını düşündüğüm şeylere de bulaşmamaya özen gösteriyorum. Hep bir hikaye geliyor aklıma: Bir zat(adını hatırlayamadım) çok aç kalmış, tarlanın yanından geçerken ağaçtan bir meyve koparmış. Ağacın altına da "hakkını helal et, aldım meyvenden, parası da şurda demiş". Biz olsak göz hakkı der geçeriz.

      Sil